Gumpaste

Många frågade vad gumpaste var när jag köpte det förra helgen.
Det är som en "hård" sockermassa som man knådar in värme i och sedan gör till olika figurer, blommor som man sätter på bakverk, tårtor etc. För att göra en väldigt simpel beskrivning.
Har aldrig använt det innan men tycker detta var en rätt bra början. Det gäller att bara öva, öva och öva! Jag tänker inte ge upp fören jag kan göra riktigt fina rosor.






Education is power

Hej alla söta!

Som ni säkert har sett så är min stora last cupcakes. De går att göra i oändliga varianter, smaker och det finns inget stopp för hur man kan dekorera dem. Helt enkelt för att dem är roligast att baka och alltid blir uppskattade.
Men jag skriver ju inte bara här för mig själv utan för er också. Ni ska bli sugna att ställa er i köket och trolla, få reda på alla tips så att ni lyckas lika bra.

Vad vill ni vet mer om? Ska jag fortsätta med cupcakes? Mer småkakor? Tårtor?

Lägg ett svar i kommenterarna så sorterar jag sedan <3


Muffins?


Tårtor och "större" kakor?


Kakor i olika variationer?


Happy 25!

Julijana på jobbet fyllde 25 och för mig var det ett måste att baka något fint.
När jag gick runt inne på ica och köpte varor så var tanken på att det skulle bli en enkel hallontårta med chokladfyllning. När jag sedan kommer hem och fastnar framför tvn resulterar det i att jag ställer mig framför tvn mitt i natten.
Jag använde mig av bas receptet på vaniljmuffins som jag bloggade om för några dagar sedan och blandade sedan i ett helt paket frusna hallon.
Klickade ut smeten i muffinsformarna och tryckte i en chokladbit i varje.
*När muffinsen svalnar blir även chokladen hård. Vill man inte att detta ska hända smälter man först chokladen och sedan blandar i en klick smör. Då håller sig chokladen krämig hela tiden.
Kan avslöja att det var inte mycket deg i varje muffins utan smakade mer som att äta ihop knådade hallon med choklad. Varning för äcklig bild men så oroligt gott det var.
Eftersom det var så mycket smak i muffinsen ville jag inte lägga för mycket krut på toppingen. Så jag sötade och färgade lite grädde och spritsade ut det på toppen.
Siffrorna gjorde jag genom att smälta lite choklad och sedan bara doppa en tandpetare och "kladda" ut texten på ett bakplåtspapper.
När man arbetar med choklad på detta sättet är det viktigt att du inte chockar chokladen genom att sätta in den direkt i kylen för att de ska stå kallt. Ställ dem istället där det är svalt.
Avslutade allt med att toppa med lite gnistrande strössel på toppen!

It can never get to much

Är nere och hälsar på hemma i Malmö och var en sväng inom English shop när vi gick på stan. En liten specierie affär med allt man inte hittar i Sverige men i England.
Där har de även en gudomlig bakavdelning, väldigt liten men med en miljon saker man inte hittar annars.
Jag fick slita mig för att inte handla allt och valde 2 fina saker, guld spray och gumpaste. Hade redan plockat på mig muffinsformar i varje butik vi gick in i.
Nu sitter jag här lyrisk och kan knappt hålla mig. Gumpaste liksom, det är inte ofta man hittar det!
Ett litet steg för man kind men ett enormt steg för denna lilla bloggen.
Ska bara planera bakverk så sätter vi igång!

We dont understand, everything is in Swedish!

Jag måste få över min blogg på engelska också pga statistiken.
På "vanliga" (läs vardagsbloggar) så är det grymt enkelt att sumera hela inlägget på bara några rader. Väldigt effektivt eftersom det då inte blir väldigt långa inlägg och det behöver inteheller bli dubbla inlägg för att översätta det första inlägget i det andra inlägget.
Men att sumera ett helt inlägg på bara några rader går ju inte här. Vitsen är ju inte alltid själva receptet utan tipsen som följer med i inläggen.

Har någon bra tips eller är otroligt fantasi rika när det gäller sånt här så snälla dela med er.
Tack, ni är så fina! <3


Början på min karriär för 2 år sedan


Citron whoopiepie


Nu är den här bilden uppe på bloggen igen men tänkte berätta hur man laggar dessa otroligt utsökta Whoopisar. Det är många som uppskattade enkelheten med cake ballsen men det var många som frågade efter "vad de gula läckerheterna var för något"
Jag gillar att bryta något mastigt som chokladbomber med något syrligtoch lite luftigare och lättätet. Då var dessa Whoopisar perfekta.

Receptet på degen är hämtad från sockerrus

Du behöver 100 gram rumsvarm smör, 1,25 dl socker, 1 ägg, 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1,5 tsk vaniljpulver, 1 krm salt, 0,5 dl mjölk, rivet skal från en citron

*Vispa smör och socker till en fluffig smet
*Tillsätt ägget och vispa nogrannt
*Blanda i alla torra ingredienser
*Tillsist vispar du i smaksättningen med mjölken

TIPS! För att höja citron smaken hällde jag i lite gul hushållsfärg för att den skulle få mer färg.

Klicka ut på en plåt och sätt dem sedan i ugnen mellan 8-10 minuter i 175 grader. De ska bli fluffiga.


När du klickar ut dem gör det ingenting om du gör det lika slarvigt som jag gjorde på den första bilden ovan. Smeten smälter och åker då automatiskt ut till perfekta runda kakor.

Fyllning:
100g rumsvarmt smör
3 msk florsocker
50g creme cheese
Skal av en riven

Blanda alla ingredienser och spritsa ut på en kaka och tryck sedan den andra på toppen. Du kan bre på krämen också, men ajg tycker det blir finare om man spritsar.

TIPS!
*Para ihop dina kakor 2 och 2 innan du spritsar på krämen så att du inte blir tvungen att sätta ihop en liten och en stor kaka när krämen väl är på.
*Spritsa inte kräm över HELA kakan. När man biter i den så åker krämen ut automatiskt och kan upplevas som för mkt om man inte lämnar små "lufthål"



Bästa BAS muffins med vanilj smak

.
3 ägg, 2 dl strö socker, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljpulver, 0,5 dl vaniljyoghurt
.
*Vispa socker och ägg fluffigt, ju "vitare" smeten blir desto bättre blir slut resultatet.
*Vänd ner de andra ingredienserna i smeten försiktigt (jag brukar vispa på låg hastighet samtidigt som jag siktar i de mjöliga ingredienserna och det går minst lika bra)
*Rör i yoghurten
*Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
.
Som ni kanske börjat märka är jag otroligt svag för saker som tar ingen tid alls att baka men som blir heeeeemskt gott.
Detta är ett annat exempel och dessa kan man desutom variera genom att droppa ner hallon, chokladbitar, frukt eller varför inte lite nutella i formarna.
.
HETT TIPS!
När man bakar muffins ska man aldrig fylla formen hela vägen upp till toppen, utan sluta hälla i smet ca en centimeter från kanten. Detta är för att smeten reser sig i ugnen och häller man hela vägen upp får man lätt muffins som ser ut som svampar vilket inte är så fint om man tillexempel ska dekorera dem.
Då är det bättre att man slänger smet som har blivit över eller helt enkelt gör fler muffins :)
.

Oreo cakeballs


För ett tag sedan la jag upp denna bilden då jag hade bakat till ett släkt kalas. Då det är många mamma bloggar som har kommenterat att de inte har så mkt tid till att blogga och gärna vill ha något att göra med sina barn tänkte jag börja med Cakeballsen som ligger i botten.
Gjorde dem med oreo smak o ch de blev helt underbart goda och är hur enkla som helst.

Du behöver:
1 paket oreokakor
1 burk philadelphia
200g mörk choklad.

Krossa hela paketet med kakor i en skål och blanda sedan med philadelphian.

Rulla allt till små bollar. Storleken på bollarna kommer att bli storleken på dina kakor. Obs, detta är kladdigt, men väldigt kul!

Ställ in dem i kylen ca 30 minuter så att de stelnar lite.

Smält chokladen med vattenbad. Doppa bollarna i chokladen. Gör det en och en, eftersom chokladen är varm och "smälter" bollarna om de får ligga i för länge och tappar då form.
Fiska upp bollarna från chokladen med hjälp av en gaffel och lägg ut på en plåt med smörgåspapper under, dekorera och ställ kallt tills chokladen stelnat.

NJUT!



Kycklingar



.
Igår bakade jag påsk kycklingar att kunna bidra till påsk buffen!

Jag använde detta receptet till mina muffins. Det är ett super enkelt och super gott recept. Ska lägga ut en beskrivning här senare också på hur man gör dem.

.
Sedan strök jag på ett litet lager citron kräm. 50g philadelphia, 50g smör, en drös florsocker och en halv pressad citron.
För att få till den "fluffiga" effekten som en kyckling har använde jag vanligt socker som jag färgade. Dock hade färgen lite svårt att lösas upp med sockret. Så hällde i några droppar citron och allt löste sig.
Doppade den penslade muffinsen i sockret och lät stå kallt en liten stund för att krämen skulle hårdna och det skulle bli enklare att dekorera.

Sedan var det bara att börja dekorera. Använde chokladknappar och lite av krämen till ögonen. Spritsade ut vingar och använde det sista av krämen till att färga om och göra näbbar :)
De blev otroligt uppskattade!


Påskkakor

Tyvärr hann jag itne ta bild på de färdiga kakorna för jag har några väldigt glupska vänner som åt upp alla innan kameran kom fram.
Var väldigt sugen på småkakor och den vanliga schack-rutan blev en perfekt smet. istället för att lägga dem i fyrrutigt mönster la jag bara de 4 dagarna på varandra och rullade ut i "ägg form". Så fick små påsk ägg, väldigt söta och goda.



Du behöver:
150g rumsvarmt smör
3dl mjöl
1dl socker
2 msk vaniljpulver
2 msk kakao

Blanda ihop alla ingredienser till en slät smet utom vaniljsockret och kakaon.
Dela upp smeten i 2 skålar och blanda i vaniljsockret i den ena och kakon i den andra.

"knåda" sedan ihop detta till 4 separata degar.

Dessa rullar du sedan ut till längder och lägger på varandra. Rulla ihop allt i plastfolie och låt ligga kallt i 30 minuter.
Sedan så skär du ut kakor som är ungefär 1 cm breda.
Grädda i ugnen i 175grader ca 5-10 minuter boeroende vilken typ av spis du har.
.
Tips för små kakor är att de endast ska vara inne tills de precis börjat få färg, det gör inget om de fortfarande är lite lite mjuka när man tar ut dem. De stelnar när de kommer ut i kylan och bli då inte heller torra tråkiga kakor. Ibland kan tålamod vara underskattat.

Mina små ägg precis innan de åkte in i ugnen


Påsk inspiration

Överallt pryds det av gula kycklingar, påskharar och fjädrar på alla möjliga kakor och bakverk. Jag håller på att baka för fullt, men innan jag avslöjar mina bakverk så tänkte jag ge er lite inspiration.

För att skapa behöver man hur mycket inspiration som helst och jag hittar alltid min genom att titta på vad andra har skapat.
Därför kommer här lite bild-inspiration till er så länge!


Cafe bjerkli



Bakverk och fikastunder

Sötasaker

iFokus

Arla


Solros cupcakes

Eftersom det varit väldigt dåligt väder i Stokholm flera dagar i rad nu kände jag att det var dags att göra något som lyste upp vardagen lite. Blommor gör mig alltid glad och så slog det mig att solrosen var perfekt. De har ståtlig karraktär, kan växa o bli hur stora som helst o dessutom vänder den sig alltid mot solen. Ett givet val och fantasin började flöda och det tog inte lång tid innan jag stod i köket och skapade.
.
För mig var det självklart att det var cupcakes jag skulle göra, så slog det mig att Oreo kex har exakt samma karraktär som mitten på blomman.
Du behöver: Muffins, smötkräm, Oreokex
Man behöver rätt fast massa för att göra bladen för att de ska stanna på plats. Så gjorde en liknande kräm som jag hade i whoopisarna häromdagen.
Topping: 50 g Philadelphia, 25 g smör, en skvätt florsocker, en skvätt citron saft

Stryk ett litet lager på kexet så att det sitter på plats och inte trillar av muffinsen.
Använd en tyll med runt munstycke. Spritsa sedan ut blad runt kakan. Bäst blir det om man inte gör det så jämt och i olika lager. Lek runt, en solros har inte perfekta blad. Testa dig fram hur bladen blir snyggast på din kaka.

Släktmiddag


RSS 2.0