Sylt

 
Sylt är så otroligt gott på hemmalagade scones på morgonen, pannkakor i alla dess former, ja finns otroliga möjligheter. Bäst är sylt hemmalagad och det är inte alls svårt, det enda som behövs är lite tid, en massa bär, lite rena burkar och en stor gryta.
Jag tycker att man lika gärna kan göra massor på en gång för det är en väldigt rolig och fin present att kunna ge bort när man är på bjudningar av alla dess slag.
 
Ingredienser
1 pkt syltsocker
1 liter valfria bär, 1kg, vill man inte ha sylten så söt behöver du 2 liter
 
 
Man kan använda alla sorters burkar, jag samlar på mig burkar under hela året från alla möjliga högtider. Vill inte ha klisterlapparna på och det blir inte så fint om man ska ge bort dem. För att allt ska försvinna så låter jag dem stå i varmt vatten länge och sedan gnuggar jag av det sista av klistret med Lacknafta och bomull.
Det är jätte viktigt att burkarna är helt rena innuti då fett, exempelvis från ens fingrar, gör att det växer lättare om burken med sylt får stå länge och sylten håller därför inte under en längre tid.
 
 
När burkarna är helt rengjorda, väg upp bären, när man har gjort det några gånger kan man höfta lite för att få fram sin egen smak.
Koka sedan bären och sockret tills du har fått fram rätt konsistens. För att kolla konsistensen ta lite av sylten och kyl den snabbt. Ju längre sylten kokar ju tjockare blir konsistensen.
 
Ta av så mycket du kan av det vita skummet på toppen som bildas när du kokar upp sylten och häll upp i burkar.
KLART!
 
 
 
 
 

RSS 2.0